Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.
Sve ostale vrste hljeba razlikuju se od ovog, prije svega po tome što sadrže brašno niske biološke vrijedenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.
Ovaj hljeb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hljebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.
Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema. Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki ,naduvani beli hljeb. Ali je zato sve ono što beli hljeb nije.
Sastojci:
– 300 g pšeničnog zrna
– 100 g ječmenih pahuljica
– 2 supene kašike susama
– 2 supene kašike lanenog semena
– 2 supene kašike suncokretovog jezgra 1 kafena kašikica soli
– 1/2 svjež kvasac + 50 mil vode
Priprema:
Proces izrade ovog neobičnog hljeba je malo poduži,ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi.Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom. Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.
– Nakon tri dana pšenicu odvojimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mljevenje mesa ili u blenderu. Na kraju se dobija masa slična tijestu.
Nema komentara:
Objavi komentar